FOREBYGGE FORKJØLELSE?

FOREBYGGE FORKJØLELSE?

Sørg for nok vitamin D!

 Utover høsten forsvinner en av våre viktige vitaminkilder; sommersola. Fra oktober til mars gir ikke sola vitamin D. I månedene fremover er det derfor mange av oss som får reduserte vitamin-D-nivåer. Dét kan være en av årsakene til at vi lettere blir forkjøla.

Vitamin D spiller en viktig rolle blant annet for immun­forsvaret. Nettopp det at vintersola ikke byr på vitamin D, kan være ­koblet til at vi om vinteren oftere blir syke. Blant annet er det en kobling ­mellom lave vitamin D-nivåer og infek­sjonssykdommer. ­Spesielt personer med vanlige lunge­sykdommer som astma og emfysem er ekstra utsatt for å bli syke grunnet vitamin D-mangel. I en studie med 19 000 amerikanere, konkluderte forskerne med at vitamin D var en viktig kilde for å forebygge ­nettopp vanlig forkjølelse og influensa­sykdommer. Også andre studier har undersøkt D-vitaminets rolle ved luftveisinfeksjoner, både hos voksne menn, kvinner og hos spedbarn, og peker til at mangel på vitamin D ser ut til å gjøre oss mer sårbare for disse type plager.

Så hvor mye vitamin D bør du ha i blodverdi? De offisielle anbefalingene i Norge er rundt 50 nmol/l, mens en rekke terapeuter med kjennskap til ernæring mener at den optimale verdien ligger mellom 110 og 120 nmol/l.

Og hvordan vet du om du har nok? Da må du måle. Det kan du gjøre hos fastlegen din.

Hvor mye vitamin D må du ta for å få disse blodverdiene? Det vil variere fra person til person, avhengig av blant annet kroppsstørrelse, kosthold, eksponering for sol, alder og hudfarge. Myndighetene tillater oss å anbefale 80 mikrogram (3200 IU) vitamin D i tilskudd per dag.

Kjekt å vite:

Halveringstiden for D-vitamin i kroppen din er på 4 til 6 uker. Derfor faller nivået av D-vitamin raskt om vinteren hvis du ikke er nøye med å få i deg nok via kost eller tilskudd. Dårlig vitaminstatus svekker immunforsvaret, og kan gjøre deg mer utsatt når virus og bakterier herjer landet.

Tips:

Merk at vitamin D3 bidrar til å styre opptaket av kalsium. For høye verdier av vitamin D3 kan dermed gi for høyt nivå av kalsium. Magnesium bidrar til at kalsium oppløses i blodvæsken. Derfor kan det være lurt å ta magnesium når du tar vitamin D3.

I SanOmega finner du hele 40 mikrogram vitamin D3 per spiseskje!

29.01.2020 11.22